Selvkjørende buss Drammen

20. august 2021 startet vi med selvkjørende buss i Drammen! Bussen går i fast rute mellom Drammen park og CC, og er etablert som linje 1.

Prøveprosjektet er et samarbeid mellom Brakar, Applied Autonomy, Vy og Drammen kommune, og finansieres av Brakar med støtte fra Buskerudbyen.

Siden høsten 2018 har Brakar driftet selvkjørende buss som en del av kollektivtilbudet på Kongsberg. Etter å ha oppnådd flere viktige milepæler der, er prosjektet utvidet til Drammen.

Drammen som et storbyområde gir muligheter både for å teste ut samspillet for selvkjørende buss i et mer komplekst trafikkbilde, og for å få et tydelig fokus på fremtidens mobilitetsløsninger.

Fra Drammen park til CC

Den selvkjørende bussen kjører fra Drammen park via Bragernes torg, gjennom gågaten i sentrum og bort til kjøpesenteret CC, en rute på ca. 1,9 km. Det er fem holdeplasser langs ruten: Drammen park, Bragernes torg, Erik Børresens allé, Søren Lemmichs gate og CC.

Den selvkjørende bussen komplementerer de andre busstilbudene i byen og bidra til at kollektivtilbudet blir mer tilgjengelig. Med denne bussen kommer vi tettere på bylivet, og kan knytte CC til sentrum. På kollektivknutepunktet Bragernes torg er det enkelt med overgang til / fra andre busser.

Én buss kjører frem og tilbake på denne traséen mellom kl. 11 og 17 på hverdager, og kl. 10 og 15 på lørdager. Det er sitteplass til seks passasjerer på bussen, og det er lagt til rette for rullestolbrukere med rullestolrampe.

Det er gratis for honnør og barn å kjøre bussen, mens for øvrige passasjerer er det vanlig bybillett som gjelder. Periodebilletter og ungdomsbilletter er selvsagt gyldige på den selvkjørende bussen. Billetter kan kjøpes i Brakars billett-app.

Sikkerhet i høysetet

Bussen er programmert til å følge en angitt rute, og er utstyrt med en rekke sensorer der det brukes både radar- og laserteknologi. Hele området rundt bussen blir løpende skannet. Hvis en gående, en syklist, en ball eller et annet kjøretøy kommer for nært, vil bussen stanse.

Farten på den selvkjørende bussen er lav, maks 20 km i timen til å begynne med.

Som på Kongsberg kjører bussen i Drammen med en vert ombord. Verten, som er en bussjåfør fra Vy, vil kunne overstyre bussen dersom den ikke kan håndtere en viss situasjon. Verten vil også bistå passasjerer og informere om bussens funksjonalitet.

Prosjektet har som ambisjon å løpe frem til sommeren 2023.

Samarbeidspartnere: